A magyar oldal

A magyar oldal

Éld túl a vizsgaidőszakot!

2015. július 28. - Lilapulcsis

large_2.jpg

Egy nappal a vizsga előtt – NE TANULJ

Többször találkoztam ezzel a tippel…nem ajánlom a betartását, 24 óra alatt csodákat lehet művelni, ha tudod mit kell tanulni! Vannak olyan szakok, ahol rengeteg anyagot kell átvenni és megjegyezni kevés idő alatt. Egy ilyet választottam, és megosztom veletek milyen módszerek váltak be eddig.

 Vizsgatippek

1. Oszd be az anyagot napokra, órákra.

Van, amikor csak egy nap áll a rendelkezésemre egy vizsga előtt, akkor sutba vágok minden szabályt és olvasom az anyagot. Akár ilyenkor is MOTIVÁL egy időkeret felállítása: először lemérem 5 perc alatt hány sort/paragrafust/oldalt tudok átvenni, majd átlagot számolok, hogy egy óra alatt hová kellene elérnem. Ha sikerül teljesítenem a tervet olyan jóleső érzés. ajánlom.

Ha nem tervezed meg tévképzeted támadhat, hogy mennyire sokat tanultál, közben nem is haladtál semmit.

2. Utolsó napot hagyd meg ismételni.

Ha több nap áll rendelkezésemre, akkor az utolsó napot mindig szabadon hagyom, vagyis a beosztást csak egy nappal kevesebbre számolom, ez azért is hasznos, mert az esetleges csúszásokat be lehet pótolni, plusz át lehet újra nézni a jegyzeteket. SEMMI esetre sem ajánlom, hogy utolsó nap, utolsó órában ne az anyaggal foglalkozz, én azt tapasztaltam, hogy kiesik az agy a ritmusból és sokkal nehezebb visszakapcsolni pl. a jogi terminológiára.

3. Jegyzetelés

Könnyebben megjegyzed az információt, ha először hallod az előadáson, majd elolvasod magadnak és utána kijegyzeteled, minél több érzékszerved bevonod a tanulásba annál valószínűbb, hogy hosszútávra elraktározódik az információ. Írok, színezek, szeretem, ha szép a jegyzet, sokkal jobban esik a tanulás belőle.

4. Nézd meg előző években mi volt az elvárás.

Legtöbbször beleesek abba a hibába, hogy tanulok és tudom az anyagot, de egy becsapás kérdésfeltevéssel átvágnak. Jó tudni milyen típusú kérdéseket tesznek fel, mennyire részletekbe menő. Például egyik tanár kedvence a „válaszd ki a helyes variánsokat abcd” és ilyenkor a „lehet” „szabad” „kell” kulcsszavak a buktatók, mert nem mindegy, hogy egy bírónak jogában áll valami vagy kötelezően végre kell hajtania azt a lépést. Ugyan ilyen buktató lehet az évszám, történelmi keret is, van ahol kérik, van ahol nem, és ha nem akkor lehet másra kellene koncentrálnod.

5. Törvényszöveg magolásalarge_1.jpg

Találkoztam ezzel is rövid magyarországi tanulmányaim során, addig azt hittem ez valami legenda…kevés mennyiségű paragrafusnál kivitelezhető, sőt a logika ami szerint megfogalmazták a tényállásokat, engem lenyűgözött. (könyvmolyok előnyben) 

6. Magyarázz másoknak

Szeretem, ha segítséget kérnek, ilyenkor fény derülhet olyan részre, ami felett elsiklottam, vagy a magyarázat során tesztelem a tudásom, ráerősítek vagy utánanézek az információnak, és azt biztosan megjegyzem. Persze nem a vizsga előtti 5 percben kell, ilyenkor rendszerint kimaradok a vitákból, csak összezavarnának.

7. Beszéld meg a vizsga után a kérdéseket.

Mindig szeretem hallani mások mit írtak, egyrészt ilyenkor lehet kiszűrni milyen ostobaságot nem érdemes írni majd a pótvizsgán, esetleg megragad valamilyen információ a helyes

válaszokról.

8. Ropi. Kávé. Gyümölcsök.

Sok oldalon találkoztam a tippel, hogy ne felejts el enni. Én sosem szoktam :)

De azt sem ajánlom, hogy ne gondolj az evésre. Szeretek ropogtatni bármit tanulás közben, megnyugtat…de nem akármit: sárgarépa feldarabolva, frissen pattogatott popcorn, gyümölcsök. És ilyenkor, csakis vizsgaidőszakban iszom kávét, kevés mennyiségben segít éberebb lenni.

9. Alvás.

Külön alvási metódus van a nyári és a téli vizsgaidőszakra. Télen megpróbálom kinyújtani a napot, kevesebbet alszom. Nyáron, mivel nem bírom a meleget korán kelek, délután szundizom, este pedig későbbig fennmaradok.

10. Mozgás.

Elképesztően sokat segít! Egy-két hasizom gyakorlat és megpezsdül a véred, hatékonyabban tudsz tanulni. De ne vidd túlzásba, nem elfáradni kell, hanem felébreszteni a tested. És ráerősíteni a derekadra, ha nem akarsz harmadéven hátfájást.

+1. Rutin

Első vizsgaidőszak arra való, hogy felfedezd a saját igényeid, alakítsd ki a rutinod.

  • Próbáld ki melyik napszakban tudsz hatékonyabban tanulni.
  • Teszteld hogyan tanulsz a leghatékonyabban (vizuális, auditív típus, stb.)
  • Próbáld ki a kávét. Segít?
  • Egyedül tanulsz hatékonyabban, vagy csoportban?

Neked milyen tippjeid vannak a vizsgaidőszak túlélésére?

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaroldal.blog.hu/api/trackback/id/tr457662208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása